İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali

Abone Ol :

İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali

İçeriği ve etkileyici programı ile fark yaratan İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali 1-5 Aralık’ta dünyaca ünlü isimleri konuk ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu tarafından düzenlenen festivalin müzikal içeriği Yavuz Bingöl Sanat Merkezi tarafından hazırlandı.

İstanbul 1-5 Aralık tarihleri arasında İran’dan Homayoun Shajarian, İspanya’dan Paco Peña, Azerbaycan’dan Aziza Mustafa Zadeh, Kore’den Hona, Türkiye’den Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu ile Yavuz Bingöl’ü Uluslararası Halk Müzikleri Festivali kapsamında ağırlayacak. Festival İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu tarafından 1-5 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ayrıca 3 kampüste 27 konserde Türkiye’den çok sayıda önemli isimli üniversiteliler ile buluşacak.
Festivalde müzik dünyasının efsane isimleri İran’dan Homayoun Shajarian, İspanya’dan Paco Peña, Azerbaycan’dan Aziza Mustafa Zadeh, Kore’den Hona, Türkiye’den Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu, Yavuz Bingöl konserler verecek. Festivale farklı kültürleri temsilen katılan isimler kök müziğin çağdaş yorumlarını birbirinden özel konserlerle sergileyecek.
Festivalde verilecek 35 konser İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu başta olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi kampüsleri dâhil 4 farklı mekânda düzenleniyor.

3 Kampüste 27 Konser
 

İstanbul 1. Uluslararası Halk Müziği Festivali kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi kampüslerinde de 3 günde 27 konser gerçekleşecek. Konserler 3 Aralık Pazartesi başlayacak ve 5 Aralık’ta sona erecek. Konserlere katılım ücretsiz olacak.

Halk müziğimizin en güzel örneklerini gençlerle buluşturacak isimler ise: Mustafa Keser, Bedia Akartürk, Kubat, Şükriye Tutkun, Suzan Kardeş, Zara, Resul Dündar, Elif Buse Doğan, Gülşen Kutlu, Apolas Lermi, Ümit Yılmaz, Çiğdem Elmas, Aykut Aslan, Oğuz Aksaç, Ünal Zorer, Ayfer Vardar, Emel Tasçıoğlu, Erol Parlak & Sinan Ayyıldız, Okan Murat Öztürk, Nahide Babashlı, Taksim Trio, 5 Quartet ve halk  müziğimizin 4 duayen ismi ‘Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay ve Süreyya Davulcuoğlu’ndan oluşan Türküler Bizi Anlatır grubu da yer alacak.

Açılış Aziza Mustafa Zadeh’den

Festivalin açılışı Azerbaycan’ın dünyaca ünlü ismi Aziza Mustafa Zadeh’le İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 1 Aralık Cumartesi akşamı saat 20.00’de yapılıyor. Zadeh, etkileyici yorumu ile ‘mugam’ olarak bilinen geleneksel Azeri müziğini klasik müzik ve cazla harmanlıyor. Daha önce de CRR sahnesinde unutulmaz konserlere imza atan Aziza Mustafa Zadeh, İstanbul izleyicisi tarafından da beğeniyle takip ediliyor.

Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu ve Paco Pena art arda

Kök müziğin önemli iki temsilcisi Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu duo olarak verecekleri konserde, kadim Anadolu türkülerinden oluşan bir repertuvarla sahne alacaklar.
Aynı gece Flamenko gitarının dünyadaki en büyük ustalarından olan Paco Peña ikilinin konserinden sonra sahneye kendi grubu ile çıkacak. Çok kültürlüğünün enerji dolu müziği olan flamenkonun üstadı Peña’ya, dansçı, gitarist ve şarkıcılardan oluşan topluluğu eşlik edecek.

İranlı Homayoun Shajarian ilk kez İstanbul’da

İran kök müziğinin önemli temsilcisi  Mohammed Reza Shajarian’ın oğlu Homayoun Shajarian (Hümayun Şeceryan) festival kapsamında 3 Aralık’ta CRR’de ilk kez İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.
Ülkemizde de sevilen Shajarian, babasından miras kalan sesi ve müthiş gırtlak üslubuyla tanınıyor.  Homayoun Shajarian, Farsça'nın zarif şiirlerini ve İran'ın geleneksel müziğini modern ürettiği müziği ile incelikle birleştiriyor.
Tek Gece İki Konser
4 Aralık Salı akşamı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu halk müziğimizi batı enstrümanlarıyla birleştirdikleri bir repertuvarla sahne alacak. Topluluk

Kore’den Bir Müzik Tiyatrosu

4 Aralık Salı akşamı Kore geleneksel müziğini çağdaş bir yorum ve estetikle birleştiren HONA Korea Music Ensemble konser verecek.
Hona grubu, gayageum (zither), piri (obua), saenghwang, ajaeng, kkwaenggwari, gibi çeşitli geleneksel enstrümanları kullanan 4 sanatçıdan oluşuyor. Şaman müziğinden esinlenen Hona’nın her üyesi mükemmel yorumlarıyla Kore geleneksel müziği gugak’tan örnekler sunacaklar. Performanslarında doğaçlamayı tercih eden topluluk, sahnede görsel imgeler içeren tutkulu ve sürükleyici bir müzik tiyatrosu yaratıyorlar.
Kapanış Yavuz Bingöl’den

Festivalin son günü olan 5 Aralık’ta Türk Halk Müziği tutkunlarını iki konser bekliyor.

Saat 20.00’de gerçekleşecek ilk konser “İrfani Türküler” başlığını taşıyor. Konserde Yavuz Bingöl, İsmail Altunsaray, Ümit Yılmaz, Ertan Tekin ve Erdinç Aksaç Anadolu kültürünün bağrından çıkıp çok sevilen türkülerle sahnede olacak.
Yavuz Bingöl gecenin ikinci konseri olarak 21. “Yavuz Bingöl İle Bin Yılın Ozanları” performansı ile izleyicilerle buluşacak. Türk Halk Müziği’ne kazandırdığı nadide eserleri ile kaynak teşkil eden Seyit Meftuni ve Âşık Beyhani bu konserde saygıyla anılacak edilecek.
Bingöl’ün konser konukları ise Oğuz Aksaç, Elif Buse Doğan, Fadime Satılmış ve Aykut Aslan olacak. Sanatçılara oda orkestrası eşlik edecek.

Festival hakkında ayrıntılı bilgiye www.crrkonsersalonu.org adresinden ulaşılabilir.

Etiketler: 0

Abone Ol :