Hasan Saltık Son Yolculuğuna Uğurlandı...

Abone Ol :

Hasan Saltık Son Yolculuğuna Uğurlandı...

Türkiye’nin müzikal zenginliğini dünyaya tanıtan Kalan Müzik’in sahibi ve kurucusu, müzik yapımcısı Hasan Saltık, Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında hayatını kaybetmişti. Hasan Saltık bugün son yolculuğuna uğurlandı. 

Hasan Saltık'a veda etmek için çok sayıda ünlü isim Kartal Cemevi'ne geldi.  Saltık, burada düzenlenen törenin ardından Küçükyalı Mezarlığı'na defnedildi.

Cenaze törenine katılanlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sanatçı Volkan Konak, Ali Rıza Binboğa ile oyuncu Olgun Şimşek, Şevval Sam ve Kenan İmirzalıoğlu gibi ünlü isimler var. 

Müzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltıka vedaMüzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltıka veda Müzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltıka vedaMüzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltıka veda

 

Anadolu Türküleri sahipsiz kaldı..

Hasan Saltık, Anadolu’nun kayıp seslerini kazıyıp ortaya çıkararak kayıt altına alan bir kültür arkeoloğuydu. Saltık, 30 yıl önce kurduğu Kalan Müzik ile bu toprakların çok dilli ses hazinesini derleyip bütün dünyaya ulaştıran bir elçi oldu.

Hasan Saltık’ın, bir müzik arkeologu gibi çalışarak ülkemizin zengin kültür potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük hayata geçirdiği 850’yi aşkın proje; Anadolu kültür mirasının, uluslararası festivaller yoluyla dünyaya açılmasına, dünyanın en prestijli arşiv ve kütüphanelerinde dinleyicilerle ve akademisyenlerle buluşmasına imkân sağladı. Yayınları; ‘Anadolu müziğinin dünyaya açılan yüzü’ oldu.
Müzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltıka vedaHollanda’da Prens Claus Ödülü alan Hasan Saltık’a, ödülü Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Sjoerd Gosses vermişti.

Liberation gazetesi onun için “Hasan Saltık olmasaydı Anadolu sessiz kalırdı” derken New York Times “Anadolu’daki fısıltıya dönüşmüş sesleri toplayıp, bunlardan armonik bir gök gürültüsü çıkaran adam” diye tanımladı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Anadolu’nun ses zenginliğini ortaya çıkarıp dünyaya tanıtan çalışmaları nedeniyle kendisine ‘Fahri Doktora Beratı’ verirken Time Dergisi onu “Türkiye’nin müzik antropoloğu” olarak nitelendirerek ‘Europe and Heroes’ adlı, 19 kişiye verilen ödülden birini vererek Avrupa’nın kahramanlarından biri olarak seçti. ‘Anadolu kültürüne ve dünya kültürüne katkıları’ nedeniyle 2003’te Hollanda Kraliyet Ailesi ‘Prience Claus Nişanı’na layık gördü.

İşe unkapanı’nda başladı

1964 yılında Tunceli’de doğan Hasan Saltık’ın müzikle ilgisi ortaokul yıllarında başlıyor. İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda obua eğitimini ekonomik güçlükler yüzünden yarıda bırakmak zorunda kalıyor. Askerlik dönüşü amcasının oğlu müzisyen Rahmi Saltuk’un yanında çalışmaya başlayarak adımını attığı Unkapanı müzik piyasasında 1991 yılında kendi başına kurduğu Kalan Müzik ile farklı bir yol izleyerek bugünlere geldi.
Popüler müzik piyasasının kalbi Unkapanı İMÇ’de küçük bir dükkânda dönemin önde gelen protest müzik grubu Grup Yorum’un albümünü çıkartarak başladı asıl yolculuğu. Arabesk, pop, taverna müziklerinin revaçta olduğu bir dönemde o kendisine başka bir yol seçti. Kardeş Türküler, Erkan Oğur, Gülay gibi daha popüler isimlerle yaptığı albümlerden gelen kazancı arşiv projelerine yatırdı.

Müzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltıka veda

Hasan Saltık, İstanbul’a ilk geldiği gün amcası İsmail Saltık ile Sirkeci’deki vapur iskelesinde.

TEK ÇATI ALTINDA TOPLADI

Müzik yazarı Murat Meriç onun yaptıklarını ve Kalan Müzik’in yolunu şöyle özetliyor: “Grup Yorum’dan, Kardeş Türküler’e, Aynur’dan Muammer Ketencoğlu’na, Fikret Kızılok’tan Kesmeşeker’e, Peyk’ten Neşet Ertaş’a herkesin yolu bir şekilde Kalan’dan geçti. Selahattin Pınar’dan Yorgo Bacanos’a, Seyyan Hanım’dan İbrahim Özgür’e arşivimize kazandırdığı isimlerden söz etmiyorum bile... Kürtçeden Ermeniceye memleketin bütün dillerini ve hicazdan caza, saray müziğinden âşık külliyatına, kantodan rock’a, gazellerden laternaya bildiğimiz/bilmediğimiz bütün zenginliklerini tek çatı altında toplamayı başardı.”

EN BÜYÜK YATIRIMI ARŞİVDİ

Unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği eserleri yayınladı. Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak’tan, Münir Nurettin Selçuk’a, Hacı Taşan’dan, Hisarlı Ahmet’e, Hafız Yaşar’dan Muharrem Ertaş’a; Neşet Ertaş’tan Neyzen Tevfik’e, Malatyalı Fahri’den Âşık Veysel’e uzanan geniş bir arşiv malzemesini müzikseverlere ulaştırdı.
Eski kültür değerlerinin yanı sıra Ahmet Aslan, Barbaros Erköse, Birol Topaloğlu, Cafe Aman İstanbul, Cengiz Özkan, Erkan Oğur, Fuat Saka, Grup Yorum, İsmail Hakkı Demircioğlu, Kardeş Türküler, Leman Sam, Mikail Aslan, Niyazi Koyuncu, Selçuk Balcı, Suren Asaduryan, Şevval Sam gibi sanatçı ve grupların yeni projelerini de buluşturdu müzikseverle...

Etiketler: Hasan Saltık

Abone Ol :