Orhan Baba'dan Samimi Açıklamalar!
Güncelleme : 15.06.2023
Orhan Gencebay, özel bir kanalda yayınlanan Veyis Ateş'le Akılda Kalan programına konuk oldu…
Müzik dünyasının duayeni Orhan Gencebay, özel bir kanalda yayınlanan Akılda Kalan programında
Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.
Sanat hayatından, özel hayatına kadar birçok önemli konuya değinen Gencebay'ın açıklamalarından satır başları;
"8 yaşımda arkadaşlarım bana 'Baba Orhan' derdi. Umduklarını değil bulduklarını yemeli insan. Umut etmeli. Ama istediği olmadığı için pes etmemli. Küçükken şöhret olmayı istemedim. Küçükkten mimar, mühendis olmak isterdim. Müziğe 6 yaşında başladım. Samsun'da her tür müzik vardı. Samsun'da Bağlamanın adını mandolin biliyordum. Benim istediğim bu değil demiştim. Mandolini aldık."
"Küçükken köpek ısırdı beni. Arkadaşımın evinin önünde onu beklerken arkadan bir köpek ısırdı beni kanadı. Sonra köpek kaçtı. Ailem bimiyor köpeğin ne olduğunu hastaneye götürmeye başladılar. Kuduz iğnesi vuruldum 10 gün. Fındık gibi şişiyordu karnım. Canım yandı kaçtım. Annem de peşimden koşamıyor. Dur ne istersen yapacağım dedi. Durdum. Bana mandolin alın o zaman dedim. Böyle sahip oldum"
KENCEBAY'DAN GENCEBAY'A...
"Kencebay, küçük bey demek öz Türkçe. Benin sülalemin adı Kencebay'dır. Daha önce Kencebayoğulları'dır. Ben G yaptım daha anlaşılabilir olsun diye. Sonra niye yaptım dedim de 70'lerde böyle oldu. 6 yaşımdan itibaren müziğin içine girmiştim. Camiaya tepeden iner gibi gelmiştim. 14 yaşımdayken sonra babamın işleri iyi olmadı Samsun'a döndük. İstanbul radyosunda saz sanatçısı olarak görev yaptım. 10 ay sonra ayrıldım kendi isteğimle. Daha iyi olabileceğine inandığım ortamları aradım. Çünkü bilinenin dışına çıkmıştım. Bilineni biliyorduk ama daha öteye götürdüm. Tek arzum Türk musikisini daha yukarılara çıkarmaktı. Müzikte yenilikler. Bir yerde özgürlüklerin babası da derler. Duygu ve düşünce olmazsa özgürlükler olmaz diyen biriyim. Buna gem vurursanız kalite iyi olmayabilir"
İLK ALBÜMÜ NASIL ÇIKTI?
"Şarkı söylemeyi istemiyordum. Utanırdım. Üretmeyi çok seviyordum. Ünlü olmayı hiçbir zaman düşünmedim. Katiyyen düşünmedim. Bir gün Mahmut Tezcan isimli ağabeyimiz plak şirketi kurdu. Moda plak. Tavla oynayalım dedi,. Peki dedim neyine oynayalım. Sen beni yenersen ben takım elbise yaptırıcam, ben yenersem sen bana bi 45'lik albüm yap dedi. O zaman 45'lik albümler vardı. Çok daha iyi. 10 tane esere çalışmak yerine iki eserin üzerine çalışmak çok daha iyi. O beni yendi. Sözünü tut dedi. Ben de yapı itibariyle söz namus şerefir dedim. İki eser hazırladım 1 ay sonra. Başa gelen çekilirmiş, diğeri Sensiz Bahar Geçmiyor. Stüdyoyu ayarladı. Stüdyoda iki eseri icra ettik. Bir süre sonra albüm almış başını gidiyor. İkinciyi yapalım dedi. Hayır ben sözümü tuttum dedim. Albümün iyi gitmesi beni ilgilendirmiyor dedim. Yapmadım."
"Aradan bir zaman geçti Ali Ağaz isimli bir ağabeyimiz bana ısrar ediyordu Orhan yardımcı olur musun yeni firma kurduk diye. İkna etti beni. Sonra ikinci üçüncü albüm derken "Sevenler mesut olmaz" üçüncü albümdü. Dördüncü "Hor görme garibi" albümüydü. O sırada bir arkadaşımla da ilgili bir şey lazım oldu. Maddi bir şey lazım diye yaptık. Beşinci "Bir teselli ver" albümüydü. Ve "Bir teselli ver" yurtdışında da sevilmişti. Madem ki böyle bir ilgi var, müzik yaparken halkımızın değerleri için gerekeni yapacaksam sen kendine gel dedim. Ondan sonra yönümü değiştirdim"
"İBRAHİM TATLISES HARİKA BİR SES FAKAT..."
"Sevgili İbrahim harika bir ses fakat benim konum müzikte ivmeler kazanmaktı. Alt yapı sistemi yoktu, bunu oluşturduk. Notayı daha iyi okuma, beste formlarında çeşitlilik. Yeni yeni yapılar oluşturduk. İcra şekillerini değiştirdik. Bunların hepsi 20-30 sene içerisinde oldu. Bunları görmek lazım. Bilenler bunu zaten biliyorlar. Eskiden TRT ve çevremiz özgür olsaydı Türk müziği çok evvelden aşamalar yapardı. Bunu yapamadık bir türlü. Bunun olmaması okulun da olmamasıydı. 1934 yılında Türkiye'de kurulan bir okul var. Türk Müziği Devlet Konservatuarı 1976'da kuruldu. Bunun nedenleri önemli yerlere dayanıyor. Neticede okulda yapılması gereken çalışmaları stüdyolarda yaptık."
"70'lerde Orhan ağabeydik. Kemale erince Baba demeye başladılar. Ben vatanımı çok seven bir insanım. İnsanlarımızı çok severim. Kendi dertlerimizi irdeleyen bir insanım. Onları anlatmaya çalışıyorum "Batsın bu dünya" şarkısını o yüzden yaptım. Bu ilgilenmemden dolayı Baba Orhan lakabını taktılar"
NEŞET ERTAŞ'LA TANIŞMASI VE SON GÖRÜŞMESİ
"Kasımpaşalı sevgili Ömer Gök ağabeyimizin saz yapım evi vardı. Onun dükkanında karşılaştık Neşet Ertaş'la. Duyuyordum polis radyosunda. Harika bir şeydi. Ben o zamanlar 16-17 yaşlarındayım. Orada tanıştık. Birbirimize icra ettik. İkimizin de gözleri doldu. Her ne kadar uzun yıllar görüşmesek de o dostluğumuz devam etti. Vefat etmeden önce yoğun bakımda aradım. Ölmeden 1 hafta önce. O söylemiş Orhan'la görüşeceğim dedi. Dedim Neşet'im çok büyük izler bıraktın, hatıralar bıraktın dedim. Ben ona iltifat ediyorum o da bana ediyor. Bir hafta sonra da kaybettik. Kırşehir'de toprağa verdik"
"VEYSEL BABA ÂMÂ AŞIKLARIN SONUNCUSUDUR"
"Aşık Veysel'i dinlerken gözlerim dolu dolu dinlerdi. O bir Aşık'tı. Veysel Baba âmâ aşıkların sonuncularındandır. Yeni yapılar oluşturmaya çalıştım. Ne kadar yaptım. Bana göre yapacak çok şey var"
"Sanatçı yaşayamadığı için sanatımız gerektiği gibi korunamıyor, üretilemiyor. Bunun düzelmesi için bizim tek sığınacağımız alan telif haklarıdır. Telif hakları bizi yaşatacak olan alandır. Çünkü sanatçının yaşayacağı tek alan burasıdır. Telif hakları alınmadığı, saygı gösterilmediği sürece her düşünen kişi sanata kurşun sıkıyor"
YENİ ALBÜMÜNDEN "CANIM TÜRKİYE'M"
"Yeni albümde değişik eserler olacak. Aralarında sevdiğim bir bestem var "Canım Türkiye'm". Duyarlılığımıza hitap edebilcek bir beste diye düşünüyorum. Umarım halkımız çok sevecek"
İşte o şarkının sözleri;
Sen benim cennetim, hür vatanımsın
sen ecdadımın yadigarısın
varlığım uğruna armağan olsun
vatanım, toprağım
canım Türkiye'm
Hem ekmeğimsin, hem suyumsun,
vazgeçilmez namusumsun,
aşığınım dünya duysun
canım Türkiye'm
Uğrunda can veren canlarımızla
Çıktık sonsuza bayrağımızla
Allah'ın yolunda imanımızla
Biz bize yeteriz canım Türkiye'm
Hem ekmeğimsin, hem suyumsun,
vazgeçilmez namusumsun,
aşığınım dünya duysun
canım Türkiye'm
-
Faruk Emre'den Yeni Single!
-
Elif Buse Doğan'dan Yeni Şarkı!
-
İbrahim Tatlıses'ten 25 Yıl Sonra Adana'da İlk Konser!
-
Hande Ünsal'dan Yeni Albüm Müjdesi!
-
Demet Sağıroğlu'ndan Yeni Single!
-
Duman'dan 5 Yeni Şarkı Birden!
-
Aydilge ve Anıl Piyancı'dan Ortak Çalışma!
-
Seal 12 Ekim'de Harbiye'de!
-
Vadi'de Ziynet Sali Rüzgarı!