Mehmet'in Gezegeni'nde, Kamuoyu Hayvan Hakları Konusunda Bilgilendirildi!

Abone Ol :

Mehmet'in Gezegeni'nde, Kamuoyu Hayvan Hakları Konusunda Bilgilendirildi!

Türkiye’nin en çok dinlenen radyosu olan Kral FM’de her gün saat 17:00 19:00 saatleri arasında yayın yapan Gezegen Mehmet, geçtiğimiz gün Eyüp Sultan’da yaşanan ve sanatçıların da tepkisine neden olan sokak hayvanlarının haklarını konu alan bir program gerçekleştirdi.

Gezegen Mehmet’in programına Eyüp Bld. Bşk. Yrd. Ahmet Turan Koçer, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Mirat Gürol, Erzurum’da Elektrik Tellerine takılan kuşu kurtarmaya çalışırken ellerini kaybeden Ramazan Taşdemir’in babası Mehmet Taşdemir, Veteriner ve Köpek Eğitmeni Tarkan Özvardar, Hayvan Hakları Federasyonı Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ve Nil Gül katıldı.

Eyüp Bld. Bşk. Yrd. Ahmet Turan Koçer:
-Bilgi almak istediğiniz hayvan hangisi ise bilgi verilecektir


Eyüp Bld. Bşk. Yrd. Ahmet Turan Koçer ‘’ ’Toplanan hayvanla 5 yıldızlı otel konforundaki Kısırkaya Barınma Merkezine gidiyor. Eyüp Sultan İlçesi içerisinde ağaçlık alanların olması sebebiyle birçok başıboş hayvan görülmekte. Biz onları alıyoruz rehabilite ediyoruz. Ve topluma kazandırıyoruz Konforlu bir toplama aracına sahibiz. Hayvanlarınız araba, klinik, kulübe ve Kısırkaya’da modern tesislerimizde. Bilgi almak istediğiniz hayvan hangisi ise bilgi verilecektir.’’

Prof Dr. Mirat Gürol:
-Barınak diye bir kavram yok


Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Onursal Başkanı Prof Dr. Mirat Gürol ‘’Biz kişisel olarak vergilerimizi veriyoruz. Devletimizi, Belediye Başkanımızı seçiyoruz yazasya göre. Yasalar uygulanmadığı zaman ortaya çıkan problemlerden seçilen insanlar sorumludur. Burada 2004 yılında çıkarılmış olan kanuna göre bu Belediyelerin Eyüp Sultan dahil, kısırlaştırma yapması, sınırlarına giren çıkan hayvanları kontrol etmesi, besleme noktaları kurması, gönüllüler beraber çalışaraktan sayıları azaltılarak tolera edebilecek seviyede hayvanların bakılması gerekiyor. Bir kere toplumun şunları anlamasında fayda görüyorum. Barınak diye bir kavram yok. Bunu anlamadıklarını Belediye başkanı ve yardımcılarında görüyoruz. Barınak diye bir kavram yok kanunda, geçici bakım evi var. Geçici bakım evinin tanımı da şudur; Buralara hastya hayvanlar alınır, kısırlaştırılır, küpesi takılır, aşılanır ve alındığı yere bırakılır. Kanun bunu söyler.’’ Dedi.


Ahmet Kemal Şenpolat:
-Biz bunlara sosyalleşmiş hayvanlar diyoruz

Hayvan Hakları Federasyonı Başkanı Avukat Ahmet Şenpolat ise ‘’Eyüp Belediyesi’nin bu tipten bir barınağı yok. Olayı bildiğim için bu bölgedeki hayvanların çok büyük bir kısmı kısırlaştırılmış , aşılanmış dolasıyla küpeli. Biz bunlara sosyalleşmiş hayvanlar diyoruz. Artık toplumla beraber yaşıyorlar. Toplumla yaşamak ne demek kırmızı ışıkta duruyor, yeşil ışıkta geçiyor, nerede su bulabileceğini, kime yaklaşıp kime yaklaşmaması gerektiğini, yağmur yağdığı zaman hangi sundurmanın altında duracağını bilen hayvanlar. Kaldırımda uyuyup kimseye saldırmayan hayvanlar. Sosyalleşip agresifliği olmayan hayvanlar. Bu hayvanların üremesinin tek sebebi bu kadar olmasının tek sebebi insanlar.

Nesrin Çıtırık
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokak hayvanları konusunda Belediyelerin gönüllüler ve   toplumsal  kuruluşların  birlikte çalışmalarının talimatı verdi


Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık,  Kral FM’de Mehmet’in Gezegeni canlı yayına katılarak Eyüp Belediyesi’nin sokak hayvanlarını toplatması ile ilgili tepkilerini dile getirdi. Nesrin Çıtırık; Eyüp Belediyesinin kısırlaştırma yapmadığı için bu sorunların yaşandığını vurguladı. Belediyenin kısırlaştırma yapmadığı için hayvanların sürekli olarak üreyip çoğaldığını ve bu ilçede yaşayan halkın bir kısmının  da  bundan rahatsız olup belediyeyi arayarak şikayette bulunduğu için bu toplama işleminin gerçekleştiğini söyledi. Sokak hayvanlarının toplatılmasının hiçbir  faydasının olmayacağını, aksine bunun hayvanların ölümü ile sonuçlandığını vurgulayan  Nesrin Çıtırık, birkaç ay sonra  kısırlaştırma sistemi olmadığı için yine aynı olayların meydana geleceğini ve acilen Eyüp Belediyesi’nin kısırlaştırma  olayına başlamasını gerektiğini savundu.
Nesrin Çıtırık, 2004 yılında Ak Parti’nin  hayvan hakları konusunda bir yasa çıkardığını ve bu yasanın ilk maddesinin de  kısırlaştırma olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  gönüllüler ve   toplumsal  kuruluşların  birlikte çalışmalarının talimatı verdiğini belirtti.  Eyüp Belediyesi’nin ilçedeki sokak hayvanlarını  ilaçlı oklarla vurarak  bir kısmını ormanlara bir kısmını da farklı ilçelere atarak sokak hayvanlarını  azaltmaya çalıştığını   belirten Nesrin Çıtırık, oradan oraya taşınan  sokak hayvanlarının  açlıktan ve susuzluktan öldüklerine de tepki gösterdi.

Tarkan Özvardar
-İnsanlarda olan bir takım davranış bozuklukları köpeklerde de gözükebiliyor


Veteriner Hekim ve Köpek Eğitmeni Tarkan Özvardar ise yayında ‘’İnsanlarda olan bir takım davranış bozuklukları köpeklerde de gözükebiliyor. Özellikle başına gelen kötü tecrübelerden çıkardığı sonuçlarla örneğin bir insan tarafından travmatize edilebilmek bazı köpeklerde uzak durmayı bazı köpeklerde ise tam tersi defans yapmayı şekillendirebilir. Koşan insan bu tip defans yapan sokak hayvanlarından av gibi gözükebilir.‘’
Ramazan’a protez takılacak
Erzurum’da elektirik tellerinden kuşu kurtarırken ellerini kaybeden Ramazan Taşdemir’in babası Mehmet Taşdemir’de Mehmet’in Gezegeni'ne katıldı. Mehmet Taşdemir oğlu Ramazan Taşdemir sağlık durumu hakkında bilgiler verdi. Oğlunun tedavisinin devam ettiğini söyleyen Mehmet Taşdemir ‘’ Şu an yanık tedavisi yapılıyor. Derisi yanmış derisi de zarar görmüş. Şu an durumu iyi. Kolları için protez ayarlamaya çalışıyorum. Devlet her zaman yanımızda herkesten Allah razı olsun. Allah herkese şifa versin.’ dedi.

Etiketler: 0

Abone Ol :