Mehmet'in Gezegeni 'ne Bu Hafta Orhan Gencebay Konuk Oldu!

Abone Ol :

Mehmet'in Gezegeni 'ne Bu Hafta Orhan Gencebay Konuk Oldu!

Birçok farklı tarzı ve enstrümanı bir araya getirerek sayısız albüme imza atan, yaptığı her çalışma ile gönüllere taht kuran, şarkılarıyla insanların duygularına tercüman olan Orhan Gencebay Mehmet’in Gezegeni’ ne konuk oldu.

Anadolu Halk Kültürü'nün bıraktığı mirası gelecek nesillere aktarma çabasında, Samsun’un lirik ikliminden, yöresel altyapısını akademik donanımıyla bütünleştiren, geleneğini koruyan, mükemmeliyetçi yaklaşımı ve yaptığı işe olan sonsuz saygısıyla Orhan Gencebay, Gezegen Mehmet’in sorularını yanıtladı.

Orhan Gencebay’ın katıldığı Mehmet’in Gezegeni, Kral Tv  ve Kral Fm  ortak canlı yayınında aynı anda Kral Tv , Kral Fm Facebook  hesaplarında canlı olarak yayınlandı…

Gezegen Mehmet :   Bugünlerde Türkiye’nin Orhan Gencebay’a ihtiyacı var. 70’li yıllarda da aynı mesajlar veriliyor. Hala aynı şeyi söylüyoruz. Neden hiçbir şey değişmedi?

Orhan Gencebay: Birçok şey değişti şüphesiz ama değişmeyenler de var. Biz ne zaman birbirimizi çok sever, sayar, birbirimize  inanır, birbirimize sahip çıkarsak hiç kimse hiçbir şey yapamaz. Biz çok büyük güçlü ülkeyiz üstesinden geliriz. Son olay bizi çok etkiledi çok üzdü. Hepsi aslan gibi genç çocuklar. Hepsiyle gurur duyuyorum. Son derece üzüldüm ağladım. Dünya’nın şu anki gidişinde ve ülkemize olan art niyetli bakışlara dikkat etmeliyiz. Ona göre tedbirimiz almalıyız. 70 yılları yoğun olarak yaşadım. 70’lerde büyük oyunlardan vardı. Bizi hep bölmeye parçalamaya yönelik oyunlardır. Biz güçlü bir toplumuz güçlü bir milletiz.

Gezegen Mehmet: Birçok konuk aldım ama 1995 yılında ilk konuğum Orhan Gencebay’dı. Ses kaydı almak için gitmiştim. Ama ilk kez Orhan Gencebay radyo programa konuk oldu. O günleri hatırlıyor musun?

Orhan Gencebay: Sevgili Ali Tekintüre seninle tanıştırdı. Karşımda kararlı ve heyecanlı bir genç vardı. Senin çok başarılı olacağını o zamanlar inanmıştım.

Gezegen Mehmet: O dönemde radyoların çoğu telif ödemiyordu. Orhan Abi o dönem radyolara sitemin vardı. O dönemde beni kabul etmiştin. O dönem yaşananlar neydi?

Orhan Gencebay: Radyolara karşı değildim. Disiplinli ve hakça olmasını ve telifin ödenmesini istiyordum. Telif hakkını tüm sanatçılara vermesi gerektiğini savunuyordum. Sanatçılar yaşadığı zaman sanat yaşar. Sanatı sanatçı ürettiği için sanatçının yaşaması gerekir. Sanatçı yaşaması için  maddi ve manevi verdiği emeğini karşılığını alması gerekir. Mesele buydu. O dönem savaşını verdim.

Gezegen Mehmet: Eski şarkılarını yeni soundlarla bir albümde oluşturalım. Şarkıları ankette radyodan seçelim demiştim.  O zaman ki ‘Klasikler 1 ‘ albümünü kaç satmıştı?

Orhan Gencebay:  Beni bu albüme teşvik eden sendin. Radyodan yüzbinlerce mesaj içinden şarkıları seçmiştik. O zaman albüm  5 milyon sattı. Eğer korsan olmasaydı,  25 milyona ulaşırdı.

Gezegen Mehmet:  Bir dönem şarkılarını Arap müziğinden aldığını söylendi. Sen gereken cevabı vermiştin. Konu nasıl çıkmıştı?

Orhan Gencebay: 1979 yılında bayramda TRT canlı yayına çıktım. Sunucu Mustafa Yolaçan  bana bu şarkıları başka ülkelerden şarkıyı alıp söz yazdığınız söyleniyor diye soru sordu. Bende ona benim herhangi bir kaynaktan aldığıma dair orjinalini getiren olursa ispat eden olursa müziği bırakacağımı söyledim. Yıl 1979 şu an itibaren 37 yıl oldu.

Gezegen Mehmet :  Orhan Gencebay’ın saygı duruşuna geçtiği örnek aldığı hayranı olduğu sanatçı var mıdır?

Orhan Gencebay :  6 yaşında sazla tanıştım. Samsun’dan Çarşamba’ya giderken ‘Yine yeşillendi fındık dalları ‘ türküsünü uzun saplı bir sazla birisi çalıyordu ve  çok hoşuma gitmişti. Ben o zaman mandolin alın dedin. İsmini öyle öğrendiğim için annemde bana mandolin aldı.  Bende öyle başladım. Klasik batı müziği hocası Emin Tarakçı hocadan dersler aldım.  2 seneye yakın ders aldım. Notayı öğrendim. Sonra halk müziğine yöneldim .  12-13 yaşında babamın ısrarıyla tamburla tanışıp Türk Sanat Müziğine başladım.  O yaşlarda 30-40 makamı tanımıştım. 10 yaşında beste yapmaya başlamıştım.Bağlama da Bayram Aracı benim ustamdır. Bir de iler ki yıllarda sevgili Yılmaz İpek abimiz harika biriydi. Türk Sanat Müziğinde Yorgo Bacanos , Nubar Tekyay  ,Haydar Tatlıyay,  Ahmet Yatman ,Şerif Muhittin Kargan bunlar büyük üstadlardır.

Gezegen Mehmet :  ‘Batsın Bu Dünya’ şarkısının hikayesi nedir?

Orhan Gencebay: 1970 yıllar ülkemizin en zor yıllarıdır. Birçok gencimiz hayatını kaybetmişti. O şarkıyı 1976 yılına doğru yaptım. Böyle bir dünya olacağına batsın dedim. Dayanamadım ve yazdım. Şarkısı ve filmi rekorlar kırdı.

Gezegen Mehmet :   Siyaset için birçok teklif aldığını biliyorum. Nasıl reddediyorsunuz?

Orhan Gencebay :  Ben hiçbir zaman siyasi figür olmadım. Birçok teklif geldi. Siyaseti gereği gibi yapana saygı duyarım.Ben herkesle dostum. Sanat siyaset yapmaz. Sanat sevgi, saygı, iyilik , doğruluk ,güzellik ,estetik, adalet ne varsa bunları anlatır.

Gezegen Mehmet: Sanatçı ülkeye yönetenle hep mesafeli mi olmalı?

Orhan Gencebay: Bu ülke hepimizin.  Bu devlet bizim devletimiz. İnsan varsa devlet vardır. Devleti biz kurduk. Bu devleti yine bizim seçeceğimiz kişiler yönetecektir. Ben devletime ve devletimi yönetene de saygı duyarım. Bu halkımızın iradesidir.

Gezegen Mehmet: Sayın Cumhurbaşkanımızdan önceki liderlerle diyolaglar nasıldı?

Orhan Gencabay:  Süleyman Demirel’le dostluğumuz başkadır. Babamın sevgisiyle tanıdım Süleyman Demirel’i. Çokta şakacıydı. Bir gün babalar gününde Süleyman Demirel’i aradım.  Babamla görüşeceğim dedim. Korumlar bağladı şöyle bir ses açtı : ‘ Naber Orhan Baba ‘ diyerek cevap verdi. Turgut Özal’la çok görüşmelerim oldu. Meslek birliklerin kurulmasında emekleri büyüktür. Rahmetli Turgut Özal 89 yılında mülkiyetlilerin Başkanlık sistemi ile  yaptığı bir toplantı vardı. Bütün liderler başkanlık sistemi ile konuşacaklardı. Bende konuyu hiç bilmiyorum. Rahmetli Turgut Özal sende gel dedi gittim. 4 gün bütün liderleri dinledim. Turgut Özal başkanlık sistemine geçmek istiyordu. Bu denli yakınlığımız vardı. Erbakan’la tanışırdık, Alparslan Türkeş’le , Ecevit’le hepsiyle bütün devlet büyüklerimle aram iyiydi.

Gezegen Mehmet:  Terör örgütlerini destekleyen, sempati duyanlar için son dönemde yaşanan terör olayı için neler söyleyeceksiniz?

Orhan Gencebay: Terörün her türlüsünü tüm insanlık lanetliyor. Terörle hiçbir yere varılamaz. Ben Allah’a teslim olan biri olarak söylemek istiyorum . Rabbim derki benim rahman adımı alarak can alamazsın der. Hiçbir canlıyı kıyamazsın. Terör tamamıyla telafisi mümkün olmayan bir yanlışlıktır. Terörle bir yere varılmaz. Bu cennet vatanı koruyalım.

Gezegen Mehmet: Son dönemde Kral Fm’de  çalacak şarkı bulamadığım anlar oldu.  Son dönemdeki müzikler hakkında neler söylemek istersin?

Orhan Gencebay: Pop dediğin günceldir. Sanat müziği de serbest çalışma da güncel olabilir. Bilimsel olarak  iki şekilde  toparlayabiliriz yapıtı. Öz ve  biçimdir bu. Özü her şey olabilir ama biçimi değişebilir. Aranjörün  gücüyle ilgilidir.  Pop diye adlandırılan şarkıların yüzde 80’ni serbest çalışmadır.

Gezegen Mehmet:  Orhan Gencebay ile Bir Ömür adlı  tribute albümüyle karşına çıktım. Bu albüm fizik kanunlarını alt üst etti. Artık fiziki albüm satılmıyor algısı vardı. Bu albüm kaç sattı?

Orhan Gencebay : Bu albüm 900 bin sattı. Aslında 40 milyon olması gerekirdi. Dünya’nın hiçbir yerinde bir bestecinin  33 bestesini 32 tane hit olmuş sanatçı seslendirmedi. Dünya çapında bir projeydi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Gezegen Mehmet: ‘Bir Teselli Ver’ şarkısının hikayesi nedir?

Orhan Gencebay: Bunu anlatmak istemiyorum. Bu şarkıyla sevenler bu şarkıyla daha çok sevdi. Büyük kitlelere ulaşmam bu şarkıyla oldu.

Gezegen Mehmet: Benim için özel dediğiniz hangi şarkılar var ?

Orhan Gencebay: Ben şarkılarımı ayıramam hepsinin hikayesi vardır. Ben çok çeşitli müzikal yapı oluşturabildiğim için halkımıza sundum. Halkımızın gösterdiği ilgi beni yönlendirdi. Ben hiçbir zaman şöhret olmak için çalışmadım. Müzik adamı olarak çalıştım. Başarılı olunca da tanındım.

Gezegen Mehmet: Sevim Emre albüm yapmak istiyor. Neler düşünüyorsun?

Orhan Gencabay : Bu isteğini kırarmıyım. 4 şarkılık bir bir maxi single yapacak. Bunu anı olarak yapmak istiyor. Bu 4 şarkının 2 si bana ait olacak. Bir tane bestenin sözü ona ait.  "Kalbimin Efendisi"... O bana hep öyle der . Ben de ona hatun derim.  "Benim Dünyam" şarkısını ona yazdım.

Gezegen Mehmet: Akil insanlar döneminde üzüldüğün anlar oldu mu?

Orhan Gencebay:  Yıllar önce bir gün bakan Beşir Atalay aradı." Sizi akil insan olarak seçtik. Ülkemiz için vatanımız için elinizi taşın altına koyar mısınız? Dedi. Bunu kime sorsanız "Tabi ki" Der... Bende; " Tabi ki" Dedim.  Atatürk der ki “Mevzubahis olan vatan ise, gerisi teferruattır” Der. Ülkeme yapılacak bir şey varsa ben bundan onur şeref duyarım.  Sonra Karadeniz turuna rahatsızlandım gidemedim. İstanbul’da kaldım. Fakat bunu bazı kişiler farklı değerlendirdiler olağanüstü üzüldüm.

Gezegen Mehmet: Sandıkta şarkılar var mı? Yeni albüm hazırlığı var mı?

Orhan Gencebay: 20 tane şarkı hazırladım. 10 tanesini albüme koyacağım .Notaları bitirdim. Stüdyoya girmedim. Bahara hazırlamaya çalışacağım.

Etiketler: 0

Abone Ol :