Esat Kabaklı Mehmet'in Gezegeni'ne Konuk Oldu!

Abone Ol :

Esat Kabaklı Mehmet'in Gezegeni'ne Konuk Oldu!

Esat Kabaklı’nın konuk olduğu Mehmet’in Gezegeni, Kral TV - Kral FM ortak canlı yayınında ve aynı anda Kral FM facebook - Kral Müzik YouTube hesaplarından da canlı olarak yayınlandı…

Esat Kabaklı’nın içtenlikle Gezegen Mehmet’in sorularını yanıtladığı programda Kabaklı, sevilen şarkılarını da canlı olarak seslendirdi.

“Kadınlar insandır biz insanoğluyuz.”

Gezegen Mehmet:  Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü… Kadınlar gününü kutlamadığımız gün, kadınların özgür olduğu gündür. Sen neler söylersin?

Esat Kabaklı:  Hani Neşet baba diyor ya;  “Kadınlar insandır biz insanoğluyuz.” gerçekten bütün alem onlardan türememiş mi? Tabii ki kadınlarımız, annelerimiz, bacılarımız ve bu günlerde olan o kötü haberler... Kadına şiddeti sonuna kadar kınıyoruz, kadınlarımızın bu gününde.

"Her türkünün bir hikâyesi olacak diye de bir şey yok."

Gezegen Mehmet: “Dağlarına Kar Olurum” şarkısı nasıl doğdu? Hikayesini paylaşır mısın bizimle?_

Esat Kabaklı:  Bu şarkının bir hikayesi yok. Her türkünün bir hikâyesi olacak diye de bir şey yok. Bana diyorlardı ki; hep sosyal mesaj içerikli türküler söylüyorsun, birazda sevda, aşk türküleri söyle.  dedim ki; benimde yazacağım sevda, aşk bu kadar olur işte…

Gezegen Mehmet:  Biz bu akşamı şu anda Zeytin Dalı Harekatı’nda görevde olan askerlerimize ve onların yakınlarına armağan ediyoruz.

Esat Kabaklı:  Ben yıllardır hep askerlerimiz için çaldım ve söyledim. En büyük aşkımız vatan.  Askerlerimiz gitmiş Afrin’e dayanmış, inşallah oradan muzaffer dönecekler, destanlar yazacaklar. Bizde o destanları türküleştireceğiz.

Gezegen Mehmet:  Geçtiğimiz gün Kral FM’de seni şöyle anons ettim; “Yaşadığı gibi söyleyen, söylediği gibi yaşayan bir adam” senin de lakabın bu olsun.

Esat Kabaklı:  Çok memnun olurum. Tevazu göstermeyeceğim bu konuda. Neysen o olacaksın. Sen doğru ol, eğri duvar zaten yıkılır. Biz yolumuzu çizmişiz, gidiyoruz. Yolumuzda iyidir, halimizde. Çalıyoruz, söylüyoruz gücümüzün yettiğince ve bu memlekete bir şeyler bırakıp gidebilirsek, bizden mutlusu olamayacak.

Gezegen Mehmet:  “Bil Oğlum” şarkısının sözü ve bestesi kime ait?

Esat Kabaklı:  Beste benim, sözler de Serhat Kabaklı ya ait. Serhat Kabaklı, bu şarkıyı 1981’de çocuğunun doğduğu zaman yazmış. Serhat Kabaklı’nın yazmış olduğu çok uzun bir şiir bu. Şöyle bir sabah kahvaltıda bu şiir geldi karşıma, sazım da yanımda duruyordu. Dedim ki; “bir bakayım bir şey olacak mı” ortaya bu şarkı çıktı.

Gezegen Mehmet:  “Bil Oğlum” bir parti türküsü gibi algılandığında rahatsızlık duyuyor musun?

Esat Kabaklı:  Parti türküsü gibi okumamışım ki ben bu türküyü. Ben bu milletin türküsü gibi okuyorum. Bu türkünün siyasetle bir alakası yok.

Gezegen Mehmet:  Asla kızgın bir insan değilsiniz biliyorum; ama sadece türkü söylerken birileri dinlemiyorsa, Esat Kabaklı’nın delirdiği andır o.

Esat Kabaklı: Halk müziği çalıp, söyleyenler bundan mustariptir; çünkü türküler meze değildir, bir şeyler anlatır karşıya. Sen o anlattığını dinlemek, anlamak zorundasın.

Gezegen Mehmet:  “Gömdüm Oğul” türküsünü kim yazdı?

Esat Kabaklı: Bu şarkıyı Mehmet Atıcı’dan aldık.

“Ağıtı çok olan milletin, destanı da çoktur”

Gezegen Mehmet:  Keşke bu türküleri, bu ağıtları çalmasak, çalmaya gerek kalmasa...

Esat Kabaklı: “Büyük dağın, büyük dumanı olur” derler ya; böyle bir büyük milletin büyük ağıtları büyük destanları ve büyük türküleri olur. Bu nedenle, bunlar kaçınılmaz şeyler ve bunları şerefle okuyacağız. “Ağıtı çok olan milletin, destanı da çoktur”

Gezegen Mehmet: “Çanakkale Bugün Toz İle Duman” türküsünün hikayesi nedir?

Esat Kabaklı: Mehmet Niyazi hocamız, “Çanakkale Mahşeri” kitabının yazarı, televizyon programında konuşurken dedi ki; “Çanakkale şehidimizin cebinden bir şiir çıkmış. O şiirin bir beyti şuydu; "Vatan bugün bizden razı olacak. Nefer, şehit ordu, gazi olacak” Bu söz yerde kalmamalı, bir bestenin içinde yaşamalı diye düşündüm. Hemen işe koyulduk ve sözlerini Ozan Arif Şirin yazdı. Bestesi de bana ait.

Gezegen Mehmet: Hayatın kendisini nasıl tanımlarsınız?

Esat Kabaklı: Aynı değirmen gibi ya da denizin içindeki kumlar ve taşlar gibi. Türküleri de onlara benzetirim. Türküler de hayattır, sahildeki taşlar gibidir. Biz yaş aldıkça, hayat bizlerinde kenar ve köşemizi yontar, bize şekil verir.

“50 yıldır çalıp söylüyorum”

Esat Kabaklı:  Bu yıl 50. yılımı kutluyorum. 14 yaşında çalmaya söylemeye başladım. 50 yıldır bağlama kucağımda. O benim hep arkadaşım oldu. Türküler pişiriyor beni. Onun için diyorum ki; türkülerini unutmayan milletler ne dillerini unutur, ne bayraklarını, ne vatanlarını...

Gezegen Mehmet: Böyle dönemlerde türküler bize güç veriyor, kuvvet veriyor, cesaret veriyor. O kadar ihtiyacımız var ki; askerlerimizin, asker yakınlarımızın, milletimizin çok ihtiyacı var.

Esat Kabaklı:  Türkülerimize sığınıyoruz tıpkı bir limana sığınmış gibi; bu yüzden türkülerden vazgeçemiyorum.

Gezegen Mehmet:  50. yılla ilgili bir proje var mı?

Esat Kabaklı: “Nehir Sohbetleri” adlı bir kitap çalışması var. 50. yıla özel büyük bir konserim olacak. 5. albümüm çıkacak. Albümün İçinde 10 türkü okuyacağız: “Bu Bayrak”, “Çanakkale Bugün Toz ile Duman” gibi türküler, bunlar hiçbir albümde yer almyorudu. Onlar yer alacak ve ek olarak yeni eserlerde gelecek. “Bu Vatan Bölünmez, Bu Bayrak İnmez” diye bir eser yaptım. Bu eser de olacak. Belki de albümüm ismi bu olacak. Bu albümde, hem kahramanlık türküleri, hem sevda türküleri olacak.

Esat Kabaklı'nın konuk olduğu programın tekrarı Pazar günü saat 21:00'da Kral TV'de yayınlanacak.

Programı ayrıca Kral grubunun resmi YouTube kanalı Kral Müzik sayfasından da izleyebilirsiniz...

Etiketler: 0

Abone Ol :